Locatie van het vliegveld

Vliegveld Hilversum ligt aan de zuidkant van Hilversum en ten oosten van het dorpje Nieuw-Loosdrecht. Het veld grenst aan de Hoorneboegse Heide en het bekende Landgoed Zonnestraal. Ten oosten van het vliegveld ligt een militaire kazerne, waar het medisch personeel van defensie wordt opgeleid.

Tussen Vliegveld Hilversum en Utrecht ligt één piepklein dorpje genaamd Westbroek. Behalve dit dorpje zijn er eigenlijk alleen maar langgestrekte weilanden, best uniek gezien het feit dat het vliegveld in de Randstad ligt.

Bedrijvengids van de luchthaven

Bijzonder aan Westbroek is dat de parachutisten van het vliegveld er regelmatig landen, er is namelijk een weiland dat (gedeeltelijk) bestemd is voor het faciliteren van het landen van parachutisten. Deze “para’s” zijn lid van Parachutisten Centrum Midden-Nederland, een erg gezellige en gemoedelijke vereniging.

Zweefvliegclub

Op Vliegveld Hilversum heb je tevens een zweefvliegclub genaamd de Gooise Zweefvliegclub. Deze vereniging bestaat al ruim 80 jaar en is nog steeds zeer actief. Het opstijgen van een zweefvliegtuig die per lier omhoog wordt getrokken is een spectaculair gezicht. Het vliegtuig zonder motor accelereert van 0 tot 100 kilometer per uur in minder dan drie seconden en stijgt daarna tot gemiddeld 300 meter hoogte. Dit allemaal binnen een tijdspanne van slechts dertig seconden. Zweefvliegen is een relatief betaalbare manier om te leren vliegen dankzij vlieglessen. Het vliegen van een klein óf groot motorvliegtuig is helemaal niet zo’n groot verschil.

Vliegscholen

Naast een parachutisten vereniging en een zweefvliegclub heb je ook een onderhoudsbedrijf op Vliegveld Hilversum genaamd Skylight, dit is aan de andere kant van het veld, tegen Loosdrecht aan. Vroeger was dit de grootste vliegschool van het vliegveld maar het is helaas teloorgegaan. Wel zijn er enkele andere vliegscholen waarvan de Aeroclub Hilversum-Amsterdam (‘ACHA’) als enige als vereniging functioneert. De andere twee vliegscholen zijn commercieel gerund. De ‘ACHA’ heeft zowel vliegtuigen waar twee personen in kunnen vliegen als zogenaamde vierzitters. Op het vliegveld landen doorgaans toestellen met een capaciteit niet groter dan vier zitplaatsen. Dit komt omdat Hilversum landingsbanen van gras heeft die slechts 700 meter lang zijn.

Helikopterbedrijf

Het vliegveld van Hilversum kan je eigenlijk zien als een weiland, er is slechts één betonnen taxibaan, de in totaal 6 start-en landingsbanen (3 in beide richtingen) zijn van gras. Dit geeft de airport een heel gemoedelijk en leuk karakter, het is echt een airport voor de kleine luchtvaart. Tevens huist er een helikopterbedrijf op de airport, alwaar je helikoptervluchten kan maken. Deze rondvluchten en vlieglessen vinden voornamelijk in het weekend plaats. Het weekend is sowieso het drukst: vliegen is echt vrijetijdsbesteding! Met mooi weer komen vele piloten een rondje vliegen, alsmede dat er vele dagjesmensen komen kijken.

Horeca rondom de airport

Op Vliegveld Hilversum kan je niet alleen een vliegles volgen maar ook een dagje uit beleven zonder daadwerkelijk de lucht in te gaan. Er zijn meerdere horecagelegenheden. Snackbar de Egelshoek ligt tegenover het vliegveld, waardoor u geen direct zicht hebt op het vliegveld. Wel is het natuurlijk betaalbaar.
Daarnaast bestaat er Restaurant Fly-Inn, direct aan het vliegveld gelegen. Dit restaurant heeft een terras dat uitzicht biedt op het vliegveld en al haar activiteiten.
Aan de andere kant van het vliegveld, aan de zijde van Loosdrecht, bevindt zich ook nog een Boni supermarkt.
Wat betreft overnachtingsmogelijkheden is er een camping op 200 meter afstand van het vliegveld, op de Hoorneboegse Heide. De naam is Camping Zonnehoek.

Bereikbaarheid en parkeergelegenheid van Vliegveld Hilversum

Vliegveld Hilversum is helaas slecht bereikbaar met het openbaar vervoer. Er rijden geen bussen via het vliegveld, wat betekent dat u minstens 20 minuten zal moeten lopen, afhankelijk van waar u vandaan komt. Het dichtstbijzijnde treinstation is Hollandsche Rading.
Parkeergelegenheid is er volop, zowel bij de ingang van het luchtvaartterein als aan de overkant, bij snackbar De Egelshoek.
Adres voor de navigatie: noodweg 49, 1213 PW Hilversum.

Spottersplekken bij het vliegveld

Vliegveld Hilversum, afgekort EHHV (Europe, Holland, Hilversum), kent een aantal goede plekken om vliegtuigen te spotten en te fotograferen. Afhankelijk van welke baan er in gebruik is, zijn er een aantal opties:
1. Het parkeerterrein bij het restaurant. Adres: Noodweg 43, 1213 PW Hilversum
2. Naast de begraafplaats. Adres: Rading 168, 1231 KE Loosdrecht
3. Voor de manege. Adres: Rading 125, 1213 RM Hilversum

Tips

Eens per jaar is er een open dag.
Lage Vuursche
Loosdrechtse Plassen